Doel van het onderzoek

Bij een eerdere mammografie is bij u een plekje in uw borst gezien dat verwijderd moet worden. Meestal is in een eerder stadium al een biopsie verricht.
Om het juiste gebied operatief te verwijderen en omdat de chirurg dit niet goed kan voelen is een mammalokalisatie nodig. Hierbij wordt er via een naald een dun staaldraadje met twee kleine weerhaakjes ingebracht in uw borst. Dit draadje geeft precies de plaats aan waar de chirurg het te onderzoeken weefsel moet weghalen. Met behulp van röntgenopnamen of echografie wordt het draadje op zijn plaats gebracht.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Let op: Gebruik op de dag van de afspraak geen bodylotion op het bovenlichaam.

Kleding

U kunt uw normale kleding dragen. Voor het onderzoek zal de MBB'er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) u vragen uw bovenlichaam te ontkleden.

Verloop van het onderzoek

Röntgen
Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een onderzoektafel. In deze tafel zit een opening waardoor uw borst naar beneden hangt. Uw borst wordt het hele onderzoek aangedrukt door een compressieplaat met een rechthoekige opening. De afwijking in uw borst moet precies in het midden van deze rechthoekige opening worden afgebeeld. Daarna is het van belang om niet meer te bewegen.

Er wordt een aantal foto’s gemaakt. De computer kan met behulp van deze foto’s nauwkeurig de plaats en de diepte berekenen waar de naald moet worden ingebracht. De huid wordt gedesinfecteerd. De naald, met daarin het draadje, wordt nu ingebracht. Aansluitend worden dan twee controlefoto’s gemaakt. Op de monitor kan direct worden bekeken of de naald in de afwijking zit. Als de naald zich op de juiste plaats bevindt, wordt deze verwijderd, terwijl het draadje blijft zitten.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Echo
Tijdens het onderzoek ligt u op u rug op een onderzoekstafel. De radioloog brengt met behulp van het echo-apparaat het afwijkende gebied in beeld. De huid wordt gedesinfecteerd. Vervolgens wordt er een naald, met daarin het draadje, precies door dat gebied heen geplaatst. De naald wordt teruggetrokken en een draadje blijft achter.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Voor röntgen en echo geldt
Ter controle worden vervolgens nog 2 mammografie-opnamen gemaakt van uw borst. Het draadje zit vast in uw borst en het naar buiten stekende gedeelte wordt met een pleister vastgezet op de huid. Daarna mag u zich aankleden, u kunt gewoon een bh dragen.

Verloop tijdens de operatie

Tijdens de operatie wordt het weefsel rond de weerhaakjes verwijderd. Van het verwijderde weefsel wordt een röntgenfoto gemaakt om te beoordelen of de afwijking in het stukje weefsel zit. Vervolgens wordt het weefsel opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.

De uitslag

Na ongeveer 7 dagen krijgt u de uitslag van uw behandelend chirurg. Aan de hand van de uitslag wordt het verdere beleid bepaald.

Tenslotte

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u ze stellen voor aanvang van het onderzoek of u kunt telefonisch contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, tel. (0512) 588 521.