Nij Smellinghe start met extra aandacht voor eczeem

Geplaatst op 29 mei 2012

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten begint met een speciaal verpleegkundig eczeemspreekuur. Dit spreekuur is bedoeld om extra de tijd te geven aan patiënten met eczeem en om de kwaliteit van zorg voor patiënten met deze aandoening te verhogen. Een dermatologisch verpleegkundige heeft tijdens het spreekuur aandacht voor het behandelen van eczeem, maar ook voor psychosociale problematiek die komt kijken bij deze aandoening.

Dermatoloog Kirsten van Duinen weet dat veel mensen met eczeem vragen hebben. “Wij kunnen eczeem vaststellen en een bepaalde zalf voorschrijven, maar er komt meer bij kijken. Tijdens het eczeemspreekuur krijgen patiënten uitleg over eczeem. De mogelijke oorzaken, de behandeling,  de gevolgen van eczeem en hoe je het beste omgaat met eczeem.” Eczeem is voor patiënten heel vervelend. “Je hebt veel jeuk en daar moet je mee leren omgaan, we hebben dan ook veel aandacht voor zelfmanagement. Dat wil zeggen dat we de patiënt uitleg geven hoe hij of zij zelf om kan gaan met eczeem, zonder vaak in het ziekenhuis te hoeven komen.”

Het verpleegkundig eczeemspreekuur is ook bedoeld voor kinderen. “Bij kinderen komt eczeem soms al vanaf de geboorte voor. De kinderarts of de huisarts kan het kind dan doorverwijzen naar het eczeemspreekuur. Hierbij zal het kind eerste gezien worden door de dermatoloog om te zien of er sprake is van eczeem, of een andere aandoening, zodat de juiste behandeling wordt ingezet.”

Naast eczeem is het spreekuur ook bedoeld voor andere afwijkingen die gepaard gaan met jeuk en een droge huid. “Mensen met bijvoorbeeld psoriasis of een droge huid komen vaak met dezelfde vragen en problemen bij ons. Ook zij kunnen tijdens het eczeemspreekuur hun vragen stellen aan de dermatologisch verpleegkundige.”


« Naar overzicht