Reactie orthopeden op nieuws over heupprotheses

Geplaatst op 2 mei 2012

In de media zijn de afgelopen tijd berichten verschenen over mogelijke klachten die kunnen optreden bij heupprotheses met metaal op metaal scharnierende koppen met een grote diameter. Wij willen graag duidelijkheid geven over onze houding ten opzichte van dit type prothese. De betreffende patiënten krijgen van ons persoonlijk een brief. Mensen met een heupprothese worden bij ons jaarlijks gecontroleerd. Wanneer zij klachten ervaren, raden we hen aan om niet te wachten op de jaarcontrole, maar contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie of de verpleegkundig specialist orthopedie. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn liesklachten, gevoel van stijfheid, geluiden die nieuw ontstaan of andere klachten. Ongerustheid is uiteraard ook een goede reden om te bellen.

Resurfacing heupprothese

De resurfacing heupprothese is ontwikkeld als antwoord op heupartrose bij jongere patiënten. De klassieke heupprothese geeft namelijk beduidend mindere resultaten in deze groep. In eerste instantie waren de resultaten in deze groep juist veelbelovend met de resurfacing prothese. In tegenstelling tot de klassieke heupprothese waarbij de heupkop verwijderd wordt, blijft deze bij een resurfacing techniek bewaard: de kop van de heup wordt bewerkt en bijgefreesd, tot een correcte vorm is bekomen en vervolgens wordt een prothese component als een soort schelp over de heupkop geplaatst.

Gebruikte typen prothesen

In ziekenhuis Nij Smellinghe is niet de ASR prothese van de firma De Puy gebruikt. Deze prothese geeft slechtere resultaten en in 2010 werd er een officiële waarschuwing gegeven gebaseerd op registers van Australië en Engeland waarin alle prothese resultaten worden bijgehouden. Wij hebben de resurfacing en de grote diameter metaal op metaal prothese van de firma´s: Smith and Nephew en Wright Medical gebruikt. Dit zijn beide protheses met goede overleving met reeds twaalf jaar goed gedocumenteerd onderzoek. Het gaat hier om grote studies met zowel functionele resultaten als radiologische resultaten. Het gebruikte metaal van deze prothese en het ontwerp is anders dan de metaal op metaal prothese van De Puy. De slechtere resultaten zijn met name waargenomen bij de grote diameter metaal op metaal prothese waarbij een steel in het bovenbeen is gebruikt. In Nij Smellinghe is dit type prothese slechts enkele keren gebruikt. Sinds 2009 wordt dit type ingreep niet meer gebruikt. In 2010 kwam er een advies van de vereniging, de British Orthopedic Association (BOA), om deze niet meer te gebruiken.

In de brief staat meer informatie.


« Naar overzicht