Urotherapeut voor kinderen

Soms stuurt de kinderarts je door naar de Plaspoli. De verpleegkundige daar heet een urotherapeute. Als je voor de eerste keer naar de Plaspoli komt, moet je een volle blaas hebben. Dus moet je van te voren goed drinken en niet meer naar de wc gaan. Een eerste bezoek duurt ongeveer een uur, daarna kan het korter zijn. Tijdens het eerste bezoek, vraagt de urotherapeute je allemaal dingen over plassen. Zij wil bijvoorbeeld weten hoe vaak je plast en of je wel eens een plasongelukje hebt waardoor je onderbroek of broek nat wordt. 

Plascomputer
Als je tijdens het bezoek ineens moet plassen, mag je dat gewoon zeggen en hoef je niet eerst te wachten totdat alle vragen gesteld zijn. Je gaat dan op een speciale ’stoel’ plassen. Onder deze stoel hangt een trechter met een bakje waarin je plas opgevangen wordt. De uroflowmeter (dat is een soort plascomputer) kijkt dan hóe je plast, bijvoorbeeld met een krachtige straal, in druppeltjes of met pauzes. Meteen daarna krijg je een beetje gel op je buik. Met een scanapparaat kan de urotherapeute kijken of je alles goed hebt uitgeplast. Beide onderzoeken duren maar een paar minuten en doen geen pijn. Aan het einde van het gesprek krijg je alvast een paar tips om beter te plassen en een opdracht om thuis  te doen. Een paar weken later ga je weer naar de Plaspoli of je gaat naar de ‘plasklas’. Soms moet je dan weer een volle blaas hebben (maar dat krijg je van te voren te horen). De urotherapeute bespreekt nu met je wat voor training je krijgt om van je plasprobleem af te komen. Heel vaak helpt het wanneer je leert:

  • hoe je moet plassen
  • wanneer je moet plassen
  • hoe vaak je moet plassen

Bedplassen
Ook kan het zijn dat je de Plaspoli bezoekt omdat je ‘s nachts in bed plast. In dat geval ga je een training starten in combinatie met een plaswekker. Een plaswekker is een soort wekker die je gaat helpen droog te blijven. Als er een beetje plas in je speciale onderbroek komt, gaat er een alarm af om je wakker te maken. Daardoor leer je om wakker te worden als je moet plassen. Bij elke training krijg je uitleg en opdrachten mee naar huis. Als je thuis traint, belt of e-mailt de urotherapeute steeds om je te vragen hoe het met de opdrachten gaat. Ook kom je regelmatig terug naar de Plaspoli voor bijvoorbeeld nieuwe uitleg en opdrachten.

Diploma
Soms blijkt na een tijdje dat de training nog best wel moeilijk voor je is. Misschien ben je nog net wat te jong of is het voor jou niet het goede moment voor een training. Het kan zijn dat je er dan even mee stopt en het wanneer je wat ouder bent opnieuw gaat proberen. Maar gelukkig zijn er veel kinderen waarbij het na de training veel beter gaat. Zij hebben minder (of geen) plasongelukjes meer of plassen haast nooit meer in bed. Als  de training klaar is en het is goed gegaan, krijg je een diploma!