U bent opgenomen geweest op afdeling A1 Chirurgie/Urologie. Bij een pyelumplastiek wordt een deel van het nierbekken met het vernauwde deel van de urineleider verwijderd. Een nieuwe aansluiting wordt er gemaakt tussen nierbekken en urineleider. Tijdens de ingreep wordt een dun plastic slangetje (dubbel J-katheter) in de urineleider gebracht om de nieuwe aansluiting tussen urineleider en nierbekken te beschermen en de afvloed van urine te garanderen. In deze folder vindt u adviezen voor de eerste periode thuis.

Leefregels na de operatie
• Om zo snel mogelijk op uw oude conditieniveau te komen, is het raadzaam dagelijks een stuk te wandelen. Langdurig op bed liggen of in de stoel zitten draagt niet bij aan het herstel en kan leiden tot trombose. De eerste vijf weken na de operatie dient u geen zwaar werk te verrichten. U kunt meestal 4 tot 6 weken na de operatie weer werken.
• Ook thuis kunt u nog wat last hebben van de wondjes. Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u als het nodig is de pijn met pijnstillers onderdrukt en dit vervolgens afbouwt. Dit doet u als volgt: De eerste twee dagen neemt u vier maal daags- om de zes uur- twee tabletten paracetamol van 500 mg. Dan neemt u twee dagen vier maal daags - om de zes uur- één tablet paracetamol van 500 mg. Daarna stopt u met het innemen van tabletten. Alleen als dat nodig is, bij pijn, mag u twee tabletten paracetamol van 500 mg. innemen (maximaal 4 maal daags).
• Er zijn geen adviezen of bijzondere beperkingen met betrekking tot eten en drinken. Het is belangrijk dat u de eerste weken na de ingreep voldoende (ongeveer 2 liter per dag) drinkt, vooral als er nog bloed bij de urine zit.
• De dubbel J-katheter, die is ingebracht door middel van een blaasprocedure tijdens de operatie en kan blaasklachten geven zoals; vaak naar het toilet, onverwachte aandrang, branderigheid en/of bloed in de urine. Deze verschijnselen zijn onschuldig. Eventueel kunnen blaasremmers worden voorgeschreven om de blaas wat rustiger te maken.

• De eerste twee weken mag u niet in bad, douchen is wel toegestaan.
• De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.
De controleafspraak wordt na 4-6 weken gepland. Het inwendige slangetje (dubbel J-katheter) wordt dan op de polikliniek verwijderd door middel van een blaasonderzoek.

Verwijderen van de dubbel J-katheter
Via de plasbuis wordt een flexibel buisje naar binnen geschoven tot in de blaas. De blaas wordt op de monitor in beeld gebracht om de dubbel J-katheter te kunnen zien, waarbij de blaas iets gevuld wordt. Door het  flexibele buisje kan een paktangetje worden geschoven die de dubbel J-katheter vastpakt. Daarna worden de kijkapparatuur en de dubbel J-katheter  in een keer verwijderd. Dit kan even een kort vervelend gevoel geven in de buik-/flankstreek. Deze behandeling duurt in totaal ongeveer 5 minuten.
Na afloop van het onderzoek kunt u last hebben van een loze aandrang. Dit verdwijnt na enkele uren vanzelf. Ook kunt u een branderig gevoel ervaren bij het plassen, dit kan één tot twee dagen duren, en gaat vanzelf over. Na het onderzoek kunt u het beste goed drinken. Het kan zijn dat u na het onderzoek wat bloed plast.

Bij thuiskomst is het noodzakelijk om te letten op eventuele veranderingen, namelijk:
• Koorts;
• Als de pijn niet verdwijnt met het gebruik van de voorgeschreven pijnstillers;
• Als de urine bloederig is met stolsel(tjes);
• Ontsteking en/of zwellingen aan de wond.

Indien één van bovenstaande veranderingen optreedt, dan kunt u tot de eerstvolgende afspraak op de polikliniek contact opnemen met:
Binnen kantoortijden met polikliniek Urologie,
tel. (0512) 588 811.
Buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp,
tel. (0512) 588 145.