Medewerkers Nij Smellinghe naar Ethiopië

Geplaatst op 31 januari 2012

Verpleegkundig polikliniekmedewerkers Janneke van der Zee en Cobi Lageveen van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten vertrekken op 9 februari naar Ethiopië. Deze reis is bedoeld om te kijken of er vanuit het expertisecentrum lymfologie in de toekomst een samenwerking kan worden aangegaan met het ziekenhuis daar. De contacten zijn tot stand gekomen door dokter Wendemagegn, een dermatoloog uit Ethiopië die in september en oktober 2011 een werkbezoek aan Nij Smellinghe heeft gebracht.

Tijdens zijn bezoek aan Drachten zag dokter Wendemagegn ook lymfoedeempatiënten in het expertisecentrum lymfologie. De kennis en technieken die hij in het expertisecentrum heeft ervaren, wil hij ook graag onderzoeken in Ethiopië waar ook een groot lymfologisch probleem is. In Ethiopië zijn veel mensen die lijden aan podoconiosis, lymfoedeem veroorzaakt door wondjes aan de voeten waardoor er een verstoring is in het lymfestelsel. Deze aandoening is vooral te vinden in de gebieden waar de mensen op blote voeten lopen op een vulkanische ondergrond. De wondjes zorgen voor grote problemen aan voeten en benen.

Dokter Wendemagegn heeft aangegeven om de kennis en expertise van hier in Ethiopië te willen gaan gebruiken. Om te kijken of dit haalbaar is, en welke mogelijkheden er zijn, gaan de twee verpleegkundigen op reis naar Ethiopië. Het project wordt gesteund door de projectleiders dr. Robert Damstra, dermatoloog en Irene Zonderland, coördinator poli dermatologie. In maart zullen de verpleegkundigen hun bevindingen presenteren in het ziekenhuis.


« Naar overzicht