Blijf lymfoedeem de baas. Bewustwordingscursus

Inleiding

Lymfoedeem is een aandoening die veroorzaakt wordt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem. Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in een arm of been. Normaal wordt dit vocht verzameld in een lymfevat en afgevoerd via de lymfeklieren. Maar in de afvoer is een belemmering ontstaan. Hierdoor raken de overige lymfevaten het vocht niet voldoende kwijt.
Lymfoedeem kan aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een borstkankeroperatie waarbij de lymfeklieren moeten worden weggehaald, bestraling in een gebied van lymfeklieren (bijv. bij bepaalde vormen van lymfeklierkanker) of na wondroos.

Doel van de bewustwordingscursus

Het Nederlands Expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL) in Drachten verzorgt een bewustwordingscursus voor mensen met risico op lymfoedeem. Na afloop van de cursus beschikt u over inzichten en vaardigheden. Zo kunt u zelf een actieve bijdrage leveren aan het vroegtijdig verkennen en voorkomen van lymfoedeem.

Achtergrond van deze cursus

In de meeste gevallen wordt de cursus aangeboden na behandeling tegen borstkanker. Rond de operatie wordt veel informatie gegeven over de behandeling en de gevolgen van borstkanker. Ook over lymfoedeem wordt uitvoerig gesproken. Toch blijkt dat veel patiënten het moeilijk vinden om de informatie over het voorkomen van lymfoedeem in te passen in het dagelijks leven.

Inhoud cursus

De cursus bestaat uit 1 bijeenkomst van 2 uur. Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Algemene informatie lymfoedeem
• Wat kan ik zelf doen aan…
• Signaleren lymfoedeem
• Preventie lymfoedeem en informatie
• Belasting/belastbaarheid eigen lichaam ontdekken en verbeteren
• Wat te doen als er klachten ontstaan
• Lotgenotencontact.

Voor wie en hoe?

De cursus is bestemd voor patiënten bij wie de okselklieren verwijderd en/of bestraald zijn of voor patiënten die als gevolg van een behandeling tegen kanker elders in het lichaam risico lopen op lymfoedeem. Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 9 personen. Onder begeleiding van de mammacareverpleegkundige en een deskundige fysio- of huidtherapeut worden de leerdoelen u aangeleerd. Schriftelijke informatie krijgt u na afloop van de cursus mee naar huis.

Aanmelding

Aanmelding voor de cursus gaat via uw mammacareverpleegkundige. Enkele weken voor de cursus ontvangt u van het secretariaat ECL een uitnodiging voor deelname. U krijgt dan ook aanvullende informatie.

Vragen?

Voor vragen over de cursus, data en locatie, kunt u contact opnemen met Ria bij de Leij, secretaresse ECL, bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag via telefoonnummer:  (0512) 588 801, keuze 3. U kunt ons ook bereiken per e-mail: lymfoedeemkliniek@nijsmellinghe.nl

Aanvullende informatie internet:
Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet): www.lymfoedeem.nl 
of:
Ziekenhuis Nij Smellinghe: www.nijsmellinghe.nl