Polygrafie, slaaponderzoek

U komt naar het ziekenhuis voor een slaaponderzoek (polygrafie). In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een slaaponderzoek
Tijdens het slaaponderzoek wordt uw slaappatroon door sensoren gemeten. U krijgt daarvoor een registratiekastje mee naar huis.

Doel
Het doel van het onderzoek is te beoordelen of er tijdens uw slaap onregelmatigheden optreden zoals bijvoorbeeld snurken, of dat er sprake is van een belemmerde ademhaling. Daarom worden ook de hartslag en de zuurstofopname gemeten tijdens uw slaap.

Voorbereidingen
De sensoren en het kastje worden over de slaapkleding aangebracht. Bij voorkeur kunt u een dun T-shirt als slaapkleding dragen. Voor een goede registratie van het zuurstofgehalte mag er geen nagellak of kunstnagels op beide ringvingers gedragen worden.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Functieonderzoeken (nr.27). Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de longfunctieanalist(e).
Het onderzoek gebeurt door middel van een aantal sensoren, welke de ademhaling, hartslag en zuurstofopname registreren. De sensoren zijn aangesloten op het registratiekastje. Twee rekbanden om uw borst en buik registreren de bewegingen van de ademhaling van uw borstkas en buik. Een sensor onder uw neus meet de neus/mond ademhaling en de snurkgeluiden. Een sensor aan één van uw vingers meet het zuurstofgehalte van uw bloed. De registratie start en stopt automatisch. U kunt in principe zelf ’s avonds voor het naar bed gaan het kastje aansluiten. De longfunctieanalist(e) geeft u duidelijke uitleg hoe u dit kunt doen.
Wanneer het slaaponderzoek gedaan wordt in combinatie met een CPAP-apparaat, krijgt u geen sensor onder de neus, maar komt er een koppelstuk met een slang aan het CPAP-apparaat, waarmee de ademhaling en het snurken gemeten kunnen worden. Voor een goede uitleg, graag het masker en de aansluitslang van het CPAP-apparaat meenemen.
De volgende ochtend kunt u alles loskoppelen en in de meegegeven tas terugbrengen naar de afdeling Functieonderzoek tussen 07.00 en 10.00 uur. Hier kunt u de tas in de witte bak die bij de balie hangt deponeren. Hierna worden de gegevens door de longfunctieanalist(e) verwerkt en doorgestuurd naar de longarts.

Uitslag

De resultaten van het onderzoek worden door de longarts beoordeeld. De longfunctieanalist(e) kan er dus geen mededelingen over doen. De longarts bespreekt de uitslagen met u als u weer op het spreekuur komt.
Wanneer u hiervoor nog geen afspraak heeft, kunt u deze maken bij poli Longziekten (poli 6).

Verhinderd
Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de secretaresse van polikliniek Longziekten, tel. (0512) 588 816. De polikliniek is bereikbaar tussen 8.30-9.30 uur of 13.15-14.15 uur. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.