U bent door uw behandelend specialist doorverwezen naar de vasculaire preventiepoli. Deze polikliniek is gericht op het voorkomen en behandelen van (nieuwe) hart- en vaatziekten. In deze folder geven wij u informatie over de vasculaire preventiepoli.

Hart- en vaatziekten

U komt op de vasculaire preventiepoli als u last heeft van hart- en/of vaatziekten die het gevolg zijn van atherosclerose (aderverkalking). Atherosclerose is een ziekte van de bloedvaten. Het leidt tot vernauwing of verstopping van bloedvaten (slagaders), waardoor het bloed niet meer makkelijk door de bloedvaten kan stromen. Hierdoor krijgen bepaalde lichaamsdelen (bijvoorbeeld de hersenen, het hart of de benen) te weinig of soms helemaal geen bloed meer. Een hartinfarct, beroerte of etalagebenen kunnen het gevolg zijn.

Risicofactoren die bijdragen aan atherosclerose zijn:

  • Roken
  • Verhoogde bloeddruk
  • Overgewicht
  • Verkeerde voeding
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Suikerziekte ofwel diabetes mellitus
  • Een afwijkend cholesterolgehalte
  • Erfelijke factoren

Waarschijnlijk heeft u één of meerdere risicofactoren of heeft u al problemen met hart- en/of bloedvaten.

Waarom een vasculaire preventiepolikliniek?

Steeds meer mensen krijgen te maken met hart- en vaatziekten. De vasculaire preventiepoli heeft als doel u bewust te maken van uw leefgewoonten en de risicofactoren. Ook streven wij ernaar om bijvoorbeeld uw bloeddruk en cholesterolgehalte zo goed mogelijk in te stellen met medicijnen.

Wat wordt er gedaan op de vasculaire preventiepoli?

Voor het bezoek aan de vasculaire preventiepoli krijgt u een vragenlijst over hart- en vaatziekten die u thuis op uw gemak kunt invullen.
Bovendien wordt u verzocht vóór uw eerste afspraak bloed te laten afnemen en een hartfilmpje te laten maken.
Het polikliniekbezoek vindt plaats bij de verpleegkundig specialist. Zij neemt met u onder andere de vragenlijst door en bespreekt de uitslagen van de onderzoeken.
De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit veranderingen in eetpatroon, rookgedrag of het starten van nieuwe medicijnen.
Indien nodig volgt er een tweede afspraak bij de vasculair internist.

Bereikbaarheid

De vasculaire preventiepoli is bereikbaar via de polikliniek Interne Geneeskunde, telefoonnummer (0512) 588 877.