U komt naar het ziekenhuis voor een onderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Dit onderzoek heet Hysterosalpingografie. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een Hysterosalpingografie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel van het onderzoek
Met een Hysterosalpingografie maken we de baarmoeder en de eileiders op röntgenfoto's d.m.v. contrastvloeistof zichtbaar. Hiermee kan worden beoordeeld of de eileiders wel of niet doorgankelijk zijn.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt plaats ongeveer 9 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. De menstruatie moet helemaal over zijn en het onderzoek moet plaatsvinden vóór de eisprong. U kunt na het onderzoek beter niet alleen naar huis gaan, zorg daarom voor vervoer. Uw partner mag bij het onderzoek aanwezig zijn.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Het onderzoek
U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Radiologie. Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er). U wordt naar een kleedkamer gebracht. In het kleedkamertje doet u uw broek/rok en slipje uit. In de onderzoekkamer neemt u plaats op de röntgentafel. Uw voeten kunt u op de rand van de tafel neerzetten. Uw behandelend gynaecoloog brengt een speculum in. Daarna wordt de vagina schoongemaakt met (niet bijtende) jodium. Vervolgens brengt de gynaecoloog een katheter (dun slangetje) voorbij de baarmoedermond in de baarmoeder. Aan het einde van de katheter zit een ballonnetje dat opgeblazen wordt met vloeistof, om er voor te zorgen dat de katheter op z'n plaats blijft zitten. Het speculum wordt dan verwijderd. Door de katheter wordt contrastvloeistof in de baarmoeder gespoten. Dit kan een gevoel van kramp geven, te vergelijken met menstruatiepijn.

Tijdens het inspuiten van het contrast kunt u meekijken op een TV-monitor. Hierop zijn de baarmoeder en eileiders te zien. Als de eileiders niet doorgankelijk zijn, worden deze niet of slechts gedeeltelijk zichtbaar op het scherm. De radioloog maakt een foto en daarna verwijdert de gynaecoloog de katheter. Van de MBB'er krijgt u een maandverband mee om de (kleverige) contrastvloeistof en jodium op te vangen. Het onderzoek duurt ±15 minuten.

Op de dag na het onderzoek komt u 's morgens terug voor een restfoto. Dit is een gewone röntgenfoto van de onderbuik. U meldt zich dan op de afgesproken tijd bij de receptie van de afdeling radiologie.

Belangrijk
- Wanneer u weet dat u overgevoelig bent voor jodium, moet u dit voor aanvang van het onderzoek melden.
- Wanneer de laatste menstruatie niet normaal verliep, moet u dit voor aanvang van het onderzoek melden aan de gynaecoloog en/of MBB'er.
- Geneesmiddelen mogen volgens normaal schema worden ingenomen.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek wordt naar de gynaecoloog gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij/zij bespreekt de uitslag en de consequenties daarvan met u.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen voor aanvang van het onderzoek of neem tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie.

Verhinderd
Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Gynaecologie, tel. (0512) 588 824. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.